Monteringsanvisning

Kraftigt golv till 25 kvadrats

  Färdigt väggpaket

    Färdig gavel mrd dörr o fönster

Montering för hand av 12 m2 stuga kräver minst 4 personer och en hund som håller koll att allt blir rätt


sätt passbitar vid fönsterkarmen lika bred som

regeln med innerpanel, sedan foder, en liten

fönsterbräda om så önskas

tunna bräder, pärlspont i innertaket är det

allra lättaste

Utan ventilation kan det se ut så här eller

ännu värre och det vill vi inte

O.B.S. Ej våran stuga, montering som totalt mislyckas just i nuläget

Montering från vår bil  av de färdiga blocken


Våra kraftiga dörrar 6 cm tjockt dörrblad, fönster med isolerglas, riktig furupanel 90 x 200 plåt nedtill  OBS

Dörrlås är monterat i samtliga dörrar, EJ Handtag och låscylinder med nycklar ingår ej.

   

Börja med att lägga ut plintar i nivå kryssmät från hörn till hörn så att grunden blir rektangulär  använd betongstenar eller lecablock, lägg på den färdiga golvplattan med en pappbit, takpapp på varje sten för att förhindra att fukt tränger upp i golvet är det en större stuga så är den i 2 delar med överlapp kam & spår de skall passa ihop pressa med spänband eller liknande så det går ihop ordentligt ankra mrd spik. kolla med vattenpass, de golv som är i 2 delar behöver en sten i mitten i skarven. Skall stugan ha terrass så lägg de främre plintarna 10-15 cm, utanför och lägg terrassen på samma stenar det blir lagom trappsteg in.


Väggarna och taket

Res sedan upp en långvägg reglaran skall ligga ovanpå golvet, stötta med en ribba så den står sedan en kortvägg och spika ihop i hörnen och ner i golvet igenom reglarna, sedan nästa kortvägg, spika på samma sätt slå inte i spikarna helt om det skulle behövas justeras, skjut upp de färdiga takhalvorna från lägsta sidan de skall falla ned i de urtagna hackken, justera så att båda kommer lika ca, 25 cm, baktill spika fast innifrån när allr passar slå i alla spikar för gott.


Takpappen och vindskivorna

Den undre vindskivan sitter på takdelen, börja nertill med pappen 2 cm, nedanför den nedre kanten och ca, 10 cm överlapp spika 2 rader med ca, 10 cm, mellanrum klister kan ochså användas men inte nödv, den övre vården viks över huven.


Fönster och dörrkarm

Karmarna skall sitta jämt med utsidan av panelen utrymmet är 1 cm, större runt om lägg ca, en cm tjock distans kil på varje sida nere använd karmskruv eller 5" spik spika från sidorna igenom reglarna dock inte igenom karmarna, kolla att det är jämt med panelen på utsidan kolla med vattenpass det räcker med 2 spik på varje sida,  dörrkarmen med karmskruv.

Dörr och fönsterfoder, knutar

Titta på bilderna hur de skall sitta de är kapade och klara att sätta på, fäst dom bara så att det går att ta av dom när de skall målas det blir snyggare och går fortare, knutbräderna fasa dom emot takbjälken mät och rita på det är inte möjligt att göra i förväg så det kommer att passa, fäst och ta av vid målning.


Invändig panelning, innertaket

i innertaket rekomenderas pärlspont tunna spontade bräder efterhand som de sätts upp läggs isolering in, lägg vindpapp mot ytterpanelen, vid dörr och fönsterkarmarna passbitar som är lika med panelen invändigt för att fästa foder se bild, fönsterbrädor om så önskas eller foder runt om. Invändig isolering väggar och innertak kan inte utföras av oss på grund av att vi återvänder hem vid varje leveranstilfälle, endast golvisolering som är bestäld innan.

Isolering av innertak 15m2

utrymmet i taket är 15 cm,  lägg inte fullt med isolering ändå upp till råsponten, luft måste cirkulera  just under råsponten  som har en fasad kant på varje sida inga hål behöver borras då varje bräda har luftspalt på varje sida ( se bilden här till höger  när ingen luft kommer in det droppar vatten från undertaket av kondens). OBS använd inte plast någonstans det andas inte och bildar vattenpärlor vid temperaturändringar, kall natt o varmt på dagen då bildas kondens och därmed i längden mögel.


Ventilation, viktigare än de flesta tror                                 

glöm inte att sätta en ventil upptill som på bilden, en ventil nertill på motsatt sida viktigt minimum 10 cm eller mer i fyrkant, om ni lämnar stugan under vinterhalvåret annars är det stor risk att det bildas fukt och därmed mögel, bilden är efter en vinter stängd med fönsterluckkor utan ventilation oisolerad. fler kunder har fått fuktskador i innertaket och väggarna vatten droppar från taket har klagat på att taket läcker, detta har i samtliga fall varit saknad av från och tilluft inte läckage trots att det ser ut så, har du råkat ut för detta sätt in ventiler som beskrivet på bilderna efter någon månad är det torrt, det måste vara en uppe och en nere, detta är kundens ansvar och leverantören friskriver sig från ansvar om ej ventilation monterats som beskrivits. O.B.S. Det räcker inte med springor upptill det måste ochså komma in luft nere för att det skall fungera.


Isolera golvet själv

(spara pengar)

Vänd upp den färdiga golvsektionerna ställ mot vägg eller träd, båda om det är en större stuga, lägg in 15 cm, gullfiber som passar emellan golvbjälkarna sedan täck med masonit eller liknande, skarvar skall vara på bjälkarna sedan smala bräder runt om och på alla golvbjälkar spika bräderna igenom masoniten så det blir tätt och vänd den tillbaka, nu är den klar att lägga på grundstenarna med  en bit takpapp på varje. Ska stugan momteras av oss måste golvet vara isolerat innan det går inte i efterhand när stugan är upprest.

Materiallista och anvisningar innerutbyggnad


TAKISOLERING:

FALUSTUGAN 15M2 ( 30M2 x 2 ):

Rekommenderas furupanel 13-14 mm x 95 – 120 mm, är förpackade i buntar om

10 stycken och i standardlängder.

Åtgång:4 paket à 360 cm = 40 brädor. Kapa paketen exakt på mitten och bygg-satsen på 80 bitar ärtillsammans med 3 rullar 120 mm isolering ( byggmax) färdig.

Råsponten i taket har fas på undersidan som gör att varje bräda har ventilkanal på båda sidor och borrhål behövs inte.

Börja med panelen vid en gavel och placera ena änden i utrymmet, som bildas mellan väggkrön och takfot ( dreva först med isolering ) och spika med

50mm dyckert i mittregeln och nockregeln obs! ej nedtill. Montera så 6-8 panel-brädor och skär sedan till isolering och skjut in denna noga.

Fördel, man arbetar ifrån sig med isoleringen som annars kan vara obehaglig.

I nocken avslutas arbetet med att en c:a 60 mm hyvlad plan list försedd med en

”Isoleringsband” spikas mot panelen.


 

VÄGGISOLERING:

Skär till och anbringa vindpapp med häftpistol mot ytterpanelen och låt den vikas in på väggreglarna.

Åtgång:3 rullar 95mm isolering ( byggmaxKN 40/ 16530 ) och 10 st. OSB-

skivor eller 12 mm spånplattor alt. furupanel.


 

Tänk på att:

Lägga in tomrör för eldragning till vägguttag, fördelningdosor och tak- och ytterbelysning innan isoleringen.

Dreva ordentligt med isolering ( använd den som blir över ) runt fönster och dörr.

Inte använda plastfolie i tak och väggar, då detta kan innebära risk för att sporer

bildas i tak och vägg.

Montera 2 st.100mm ventiler, nedtill ( c:a 25cm från golv och något nedanför nock på motstående vägg ).

Vänligen


Falustugan

Vid frågor ring gärna  076 239 04 96

                            eller 070 7778433
 


Copyright © All Rights Reserved


Tillverkar, monterar, och transporterar  Friggebodar   från

10 till 30 kvadratmeter, Stugorna  har alla reglar och kan isoleras invändigt med 10 cm,  är av kraftig konstruktion med väl tilltagna mått p panel, golv, och takbjälkar, som efterfrågas av de flesta av våra kunder.

Allt virke är svenskt från Dalarna (inget importerat från öststaterna.)

 

friggeboden är färdigbyggd i 7 sektioner klar att resa upp vindskivor, fönster  dörrfoder, knutar, allt kapat och klart.

 

15 kvadrats är i 8 sektioner

transport och uppmontering kan beställas, allt blir klart på 1 dag

eller montera själv och spara  pengar ?

 

ett villkor är att det går att komma fram med kranbilen där stugan skall stå, i annat fall krävs 2 hantlangare från kunden.   

 

     Leveranstid just nu ca????

veckor

       eller efter överenskommelse även leverans

lördag eller söndag går bra, utan extra kost.

 

För mer info eller order

 

-08-911912-

-070-7778433-

 

även kvällstid,

lör - söndag går bra

             

Beställning bekräftas med

Orderbekräftelse

  Betalning

   30% handpenning 14 dagar före

leveransdagen  resterande

           vid slutförd  leverans               

 

 

MAIL

falustugan@mail.com

 

 
 
 

 

 

                Attefallshus  25 m2

15 m2 Stuga med ett Extrafönster

10 m2 med tillval terrass, staket